A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 243

Mark Bugs

Mituri despre tigara electronica


Mituri şi realităţi despre ţigara electronică

 

 • Miturile despre tigara electronică au apărut din aşa zisa experienţă a prietenilor, cunoştinţelor sau au fost lansate de cei ce au un interes ca industria producatoare de ţigări/tutun să nu “sărăcească”. În 99% din cazuri nu au la bază nici măcar un sâmbure de adevăr

 

 • Tigara electronică a fost inventată relativ recent, în 2003 de farmacistul chinez Hon Lik, în urma decesului tatălui său de cancer de plamâni, ca o soluţie pentru fumători ce astfel pot să renunţe la miile de substante toxice şi cancerigene dar să nu renunţe la plăcerea fumatului

 

 • Cea mai simplă definiţie a ţigării electronice: acel dispozitiv ce foloseşte un vaporizator pentru a evapora lichidul din cartuş necesar pentru a crea aburul atunci cand inhalăm, folosind o baterie reîncărcabilă. Ţigara electronică în loc să producă fum prin ardere produce vapori prin vaporizarea E-lichidului.

 

 • Practic este ca şi cum aţi avea în buzunar clasica narghilea oricând şi oriunde  doriţi să o folosiţi, prin simpla apăsare a unui buton.

 

 • Deşi există şi alte metode ce îi pot ajuta pe fumători să renunţe la tutun, spre exemplu plasturii sau guma de mestecat cu nicotină, rata lor de success e de doar 7% pentru că dependenţa de gestul de a fuma o ţigară e mult mai puternică decât dependenţa de nicotină! Ţigara electronică este singura metodă care te ajută să renunţi la fumat fără să renunţi la plăcerea de a fuma (sau mai correct spus a vaporiza).

 

 • Mitul că şi tigara electronică este cancerigenă se bazează pe o întâmplare nefericită din SUA, când autorităţile de control au găsit particule de Diethylene glycol (o substanţă toxică folosită în procesarea tutunului) într-un cartuş deja umplut de producătorul american Smoking Everywhere. Adevărul e că substanţa a fost găsită într-o cantitate infimă(1%) şi cu toate că producătorul de lichide NU a folosit această substanţă la producerea lichidului, în procesarea tutunului nicotina mai puţin rafinată a conţinut şi urme ale substanţei toxice. Această nicotină a fost folosită în umplerea cartuşului toxic şi astfel mitul a luat amploare. Concluzia e că doar 1 singur cartuş a fost găsit contaminat de substanţa toxică şi asta datorită nicotinei din compoziţia lichidului, cu toate că producătorii de lichide NU au folosit şi NU folosesc Diethilen glicol în procesul de fabricare a lichidelor. În prezent producătorii de lichide au certificate de calitate şi rapoarte toxicologice pentru e-lichide care certifică faptul că nu conţin substanţe toxice pentru organism!

 

 • Mitul că ţigara electronică ar determina stări de discomfort fizic este de asemenea neîntemeiat. S-a dovedit în urma analizelor că simptomele pe care unii fumători le experimentează când se lasă de fumat şi încep să fumeze/vaporizeze ţigara electronică NU au neapărat legătură cu ţigara electronică ci sunt determinate de renunţarea la fumat. Astfel stări precum dureri de cap, ameţeli, luarea în greutate, tusea, arsurile la stomac sunt experimentate de fumători când renunţă la fumat indiferent dacă încep sau nu să vaporizeze.

 

 • Ceea ce trebuie reţinut este că fiecare fumător este diferit, are gusturi diferite şi cu toate că ţigara electronică imită foarte bine gestul de a fuma există o curbă a obişnuinţei pe fiecare fumător trebuie să o parcurgă. Tentaţia de a aprinde o clasică ţigară îl va bântui pe fumător în primele săptămâni de la trecerea de la fumat la vaporizat şi până la urma voinţa şi determinarea sunt cele ce fac diferenţa între a fuma o ţigară cu mii de substanţe toxice sau una electronică.

 

 • Efectele benefice pe care cei ce au renunţat la fumat le-au simţit pot fi un stimulent puternic pentru a trece de la ţigara clasică la ţigara electronică: curăţarea sinusurilor- astfel simţul mirosului începe să revină, dispariţia tusei de dimineaţă specifică fumătorilor, posibilitatea de a respire mai profound şi mai curat (unii fumători pot avea şi stări de ameţeală pentru că respiră mai mult oxigen şi nu monoxide de carbon), dispariţia mirosului de ţigară din haine, cameră, maşină( astfel după câteva săptămâni de folosire a ţigării electronice fumătorii redevin nefumători şi se simt deranjaţi de cei ce fumează în preajma lor).

 

 • O ţigară obişnuită conţine 43 de substanţe chimice care cauzeaza cancerul. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om precum arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida.

 

 • Ţigara electronică nu emite fum ci vapori ce sunt formaţi din e-lichid ce are în compoziţie: Propilen Glicol- substanţă aprobată pentru consumul uman, un ingredient foarte des folosit în producţia de alimente,medicamente, pastă de dinţi,cosmetice etc.

 

 • GLICOL- substanţă ce se produce în mod natural în corpul uman în timpul hidrolizei. Este folosit şi în pasta de dinţi, apa de gura, medicamente şi produse nutriţionale.
 • Substanţe aromatizante (Trimethilpirazin, Dimethilpirazin, Ethilpirazin, BETAIONON, ACID METIL BUTIRIC, Octalacton,       Undecalacton). Multe din aceste substanţe se regăsesc în stare pură în plante,fructe,legume şi sunt folosite ca aditivi în industria alimentară.
 • EXTRACTE NATURALE DIN PLANTE
 • APA PURA
 • NICOTINA Nicotina extrasă din frunza de tutun. E-lichidele conţin nicotină în concentraţie mică sau mare dar lichidele pot să NU conţină deloc nicotină!

 

 • Concluzionând, lipsa totală a raporturilor medicale ce să specifice că vreo boală ar fi fost provocată de ţigara electronică reprezintă cel mai mare argument în sprijinul acestei noi metode de a fuma!

 

 • După ce a fost utilizată de milioane de persoane pe parcursul mai multor ani de zile NU există nici măcar un caz în care decesul să aibă legătură cu ţigara electronică iar cu  o astfel de statistică pozitivă nu se poate mândri nici măcar "bătrâna" aspirină.

Pentru orice informatie suplimentara va rugam acesati : www.casaa.org